Medicina Rs Grupa

Medicina Rs GrupaKontakt podaciMedicina Rs GrupaHome


Glavne teme: Rak grlića materice

Medicina Rs GrupaŠtaje potrebno da žena zna o raku grlića materice

Petak, April 16th, 2010

Ćelije grlica mogu se promeniti i postati abnormalne.  Abnormalne ćeiijske promene  mogu se tretirati, ako se pronadju rano, ovo uvek prevenira razvoj karcinoma grlića materice.

Ako se to ne učini abnormalne ćelije rastu dalje bez kontrole,  i nastaje karcinom grlica. Upamtite,  ne možete osetiti ćelijske promene, nema znakova promena.

Papanicolau test (Dr Džordz Papanicolau američki doctor grčkog porekla,  uveo je test 1943 godine u upotrebu) značajno je smanjio obolevanje od raka grlica materice. Uzima se bris grlica i kanala grlica materice, razmazuje na pločice, fiksira, boji, i gleda pod mikroskopom od strane citologa.

U svetu nažalost godišnje umre oko 500. 000.  žena od ove bolesti , najvise u Africi, Indiji južnoj Americi i u Srbiji.  Stopa obolevanja je najveća u našoj zemlji, mi smo poslednji u Evropi.

Razvijene zemlje uvele su nacionalne programe odavno , mi ga sada uvodimo . Program se sastoji u obaveznim pregledima žena,  da bi se na taj način zaštitile,  u odredjenim vremenskim intervalima.

Karcinom grlica prouzrokuje Humani Papiloma Virus (HPV),  grupa virusa koji inficira i kožu HPV je vrlo cesta infekcija,  vise od 80 % žena sres’ce se sa HPV virusima do svoje 50 godine. ali imuni sistem većine žena izborice se sa virusom i izbaciti ga iz organizma HPV se prenosi sa osobe na osobu sexom ili koža-koza kontakt. Kondom pruža delimicnu zaštitu ali ne može delove kože spolja zaštititi,  jer je ne pokriva.

HPV infekcija nije znak promiskuiteta ili neverstvajer HPV virus može biti “pritajen” godinama u cervikalnim ćelijama.  Nije moguće odrediti kada ste se sreli sa HPV virusom(inkubacija može biti 10 i vise godina)

Kada počnu ćeiijske promene treba i 10 godina da se razvije karcinom.  Uz infekciju HPV,  faktori rizika su pusenje,  bolesti koje smanjuju imunitet,  stres.

Staje HPV test,  to je test kojim se identifikuje prisustvo virusa kod zena. , uzima se iz grlica materice. Pozitivan test ne znaci da ste bolesni, obzirom na veliki procenat prokuzenosti tj. kontakta sa virusom , savetuje se testiranje tek posle 30. godine zivota( pre 30 godine svaki 3. ci-4. ti stanovnik planete je HPV pozitivan, i smatra se da ce do 30. godine života izbaciti virus iz svog organizma, snagom svog imuniteta. Pre 30. godine života HPV test se radi samo kod pacijenata koji imaju PAPA test III grupa( tj.  ASCUS ) Ako imate 30 i vise godina i imate pozitivan test,  I na visoko rizične tipove virusa, to nikako ne znaci da ćete oboleti, samo mali broj osoba ce oboleti, a HPV pozitivni ce biti redovnije kontrolisani, od ostale populacije, kod svog doktora, kolposkopski I citoloski, dok se virus ne eliminise iz organizma. , ili eventualna promena, atipicna na grlicu ne otkloni i spreci razvoj carcinoma grlica. tada se kontrola radi na 6 meseci PAPA test i kolposkopija i na 12-24 meseca HPV test.